browser icon
Ön a következő böngésző, nem biztonságos verzióját használja: your web browser!
A jelenlegi böngészője elavult, nem biztonságos a használata. A kényelmesebb és biztonságosabb böngészés érdekében, kérem frissítse böngészőjét, vagy próbáljon ki másikat. A weboldal tökéletes megjelenéséhez a Firefox legújabb verzióját ajánljuk!

Helyi Termék

Településeink sok esetben eltérő adottságokkal, lehetőségekkel rendelkeznek, de problémáik mégis közösek. Egyesületünk e problémák kezelését tekinti elsődleges feladatának. Ehhez szükség volt a környezetben rejlő lehetőségek felismerésére. Általános helyzet, hogy vidéki térségekben kisebb az egy főre jutó átlagjövedelem, alacsonyabb a szakképzettség, kevésbé fejlett a szolgáltatási ágazat, mindez az Európai Unió egészére jellemző jelenség. A problémák megoldásában segíthet a helyi termékek előállításának támogatása.

Egyesületünk 2010 év elején kezdte el szerepének keresését a speciális, térségre jellemző termékek előállításának támogatásában. Klasszikus helyi, közösségi és gazdaságfejlesztési feladatainkkal összhangban szeretnénk megvalósítani ezirányú elképzeléseinket.

Ezzel a hozzáállással tettük meg első lépéseinket, kezdetnek egyesületünk tagjaival, illetve egyéb érdeklődőkkel közösen, helyi termék munkaértekezleteket tartottunk. A találkozók témája a Szinergia Egyesület által kidolgozni kívánt tervek, támogatási lehetőségek bemutatása és az ezzel kapcsolatosan felmerült feladatok egyeztetése volt, továbbá ezeken a megbeszéléseken közös cselekvési terv kidolgozása kezdődött meg.

Ezzel párhuzamosan egyesületünk megtette az első lépéseket a térségi helyi termék előállítók felkutatására és közös adatbázisba gyűjtésére. Ennek érdekében kérdőívek segítségével térképeztük fel a helyi termékek előállítóinak körét a Szentlőrinci és a Szigetvári kistérségekben. Egyesületünk által megkérdezett termelők pedig maguk is megjelöltek a térségben élő, számunkra eddig nem ismert helyi termék előállítókat.

A kereslet mennyiségi és minőségi oldalainak felméréséhez 180 fogyasztót kérdeztünk meg kérdőívek segítségével. A megkérdezettek véleménye nem csak a szűkebb térségen belüli, hanem az 50 km-es körön belüli fogyasztói vélemények piaci jellemzőiről is képet adott. A kérdőívek feldolgozása után helyzetelemzés készült a térségi helyi termékek előállításának és értékesítésének jelenlegi helyzetéről.

A kezdeti nekirugaszkodás után az időközben látókörünkbe került helyi termék előállítókat folyamatosan közvetítettük az általunk ismert rendezvényekre. Ez a szervezés folyamatos, szinte egész évben végzett tevékenységünk. Emellett az idei, 2011-es év őszén sikerült LEADER forrásból támogatási pályázatot kiírnunk, a velünk kapcsolatban álló, illetve a térségben működő termék-előállítóknak. A helyi termékeket támogató munkánk egyik legfontosabb gazdaságfejlesztési prioritásunk is egyben, ami a helyi mikro- és kisvállalkozások, továbbá turisztikai szolgáltatások fejlesztésével párhuzamosan halad.

Egyesületünk helyi termékekkel kapcsolatban végzett munkája során, a kezdetektől szoros kapcsolatban dolgozik a régióban már régóta kézműves érdekképviselettel foglalkozó Kaptár Egyesülettel.

Az eddigi tevékenységünk alapján kezd kialakulni térségünkben egy eddig nem látható „kapcsolati háló”, amelyben az itt előállított termékek széles köre azok előállítója és fogyasztója keresi és fedezi fel egymást, és ahol a kereslet-kínálat szabályai alapján új kézműves generáció nevelődik ki.

Bízunk abban, hogy a kistérségi kézműves-termékek előállítása valódi kitörési lehetőséget jelent az itt élőknek.


Vélemény, hozzászólás?