browser icon
Ön a következő böngésző, nem biztonságos verzióját használja: your web browser!
A jelenlegi böngészője elavult, nem biztonságos a használata. A kényelmesebb és biztonságosabb böngészés érdekében, kérem frissítse böngészőjét, vagy próbáljon ki másikat. A weboldal tökéletes megjelenéséhez a Firefox legújabb verzióját ajánljuk!

Bemutatkozás

Egyesületünk a vidékfejlesztés új lehetőségét kínáló közösségi kezdeményezés, a vidék gazdasági fejlesztése érdekében életre hívott programok megvalósulásának elősegítésére alakult, azzal az elsődleges céllal, hogy térségeink további leszakadását megállítsa. Az egyesület a LEADER program megvalósulásakor a Szigetvári és a Szentlőrinci kistérségekben élő emberek kreativitását kamatoztatva, egy-egy térség vagy település kihasználatlan adottságainak feltárását, a helyi kezdeményezésekre létrejövő, a kistérségi fejlesztését együtt megvalósítani kívánó helyi szervezetek, intézmények, önkormányzatok és vállalkozások összefogását ösztönzi.
Településeink sok esetben eltérő adottságokkal, lehetőségekkel, rendelkeznek, de problémáik mégis közösek. A problémák megoldásában segíthet a helyi termékek előállításának támogatása!

Egyesületünk céljai: források biztosítása az induláshoz, vagy tovább fejlesztéshez, marketing tevékenység elősegítése, erősítése, értékesítési lehetőségek bővítése, helyi termék menedzsment szervezet létrehozása.
A 2007-2013 közötti időszakra meghirdetett ÚMVP program keretén belül, a vidékre jellemző hagyományos ételek ízének, neves boraink zamatának, és a pótolhatatlan friss vidéki levegőnek a hírnevét öregbíthetik azon ötletek, melyek a jelentős múltra visszatekintő falusi turizmust-, és a sokszínű helyi gazdasági tevékenységeket képesek előre mozdítani. Lehetőség adódik a múltról sokat eláruló egyedülálló műemlékek megóvására és a még élő, illetve feledésbe merült kulturális értékek felelevenítésére. A Szinergia Egyesület által kidolgozott Helyi Vidékfejlesztési Stratégia megvalósítása egyszerre szolgálja a jövedelemtermelési lehetőségek feltérképezését és támogatását, a települési vonzerő és népességmegtartó képesség megőrzését.

Aki Baranya megye felé veszi az irányt, biztos lehet abban, hogy egy országos szinten is meghatározó mezőgazdasági tevékenységet folytató, a háztáji gazdálkodásban is példa értékű vidéket választ úticéljául. Így van ez a Szinergia LEADER térség területén is, ahol az agrár ágazat szinte minden formája és szintje megtalálható, a helyi termékeket előállító őstermelőktől a szervezett mezőgazdasági nagyvállalkozásokig.
A generációkon túlnyúló, nagy szakértelemmel és többnyire mesterségesen kialakított horgász- és halastavakra épülő halászati ágazat szintén kitűnő lehetőségeket kínál a térségben élők és a horgászni, pihenni vágyó vendégek számára. A falusi területeken kikapcsolódást keresők is ellátogathatnak a térségbe, hiszen Bicsérdre, Bodára, Csertőre illetve Boldogasszonyfára bármikor szívesen invitálják és kalauzolják a térségbe látogató vendégeket. Szintén kiemelkedő jelentőségűek a Bükkösd és Hetvehely községek területeihez tartozó, védett faluképpel rendelkező Gorica és Kán üdülőfalvak, vagy a természetvédelmi területen fekvő Gyűrűfű Ökofalu.
A vidék alapkőzetének mélyéről feltörő vitathatatlanul gyógyító hatású és felejthetetlen élményt nyújtó termálvíz Szigetvárra vonzza a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat, ahonnan kiindulva számos egyedülálló nevezetesség kerül elérhető közelségbe.

Nagy számban vonzzák a vendégeket a térség turisztikai szempontból is jelentős rendezvényei, a minden évben megrendezett – a térségi összefogást jól jelképező – Bicsérdi burgonyafesztivál, a Vendel napi Búcsú Magyarlukafán, illetve a Somogyhárságyi Pünkösdi Parasztolimpia, melynek kihagyhatatlan közösségi ünnepei a térségnek.

A LEADER program egyik fő célja a térségi foglalkoztatási helyzet és ezen keresztül a vidéki életminőség javítása.
Bízunk benne, hogy az ÚMVP 2007-2013 időszakának fejlesztési lehetőségei hozzájárulnak, hogy térségünk sokszínű és tartalmas időtöltési lehetőségekkel, kulturált, tiszta településekkel és pihenőhelyekkel, és nem utolsó sorban igényes helyi termékekkel várhassák az idelátogató vendégeket.


Vélemény, hozzászólás?