Keresés
Close this search box.

Jól halad a szennyvízberuházás, megérkezett a PMT technológia.

Minden egyes beruházási fázis a megfelelő ütemezés szerint folyik mindhárom településen. Különösen figyelemreméltó a Hetvehely külterületén megvalósuló szennyvízfogadó telep, amely szinte teljes egészében elkészült, hamarosan az átadása is megtörténik. A minőségi munkára jellemző, hogy a kivitelező cég milliméteres pontossággal alakította ki a betonból készült műtárgyakat, a szennyvizet tároló medencéket és a gépi technológia elhelyezését szolgáló alapokat,valamint az üzemeltetést segítő épületet.

A közelmúltban  ( július 20.) szinte –ahogy az várható is volt- percnyi pontossággal érkezett meg Németországból az a hatalmas kamion, amely a PMT biokorongos szennyvíztisztító berendezés komplett technológiáját szállította  Hetvehelyre. Ez a kiváló, már több helyütt nagyon bevált és elismert technológia  fogja végezni a telepre érkező kommunális szennyvíz tisztítását olyan módon, hogy a folyamat végén teljesen tiszta, szennyeződésektől mentes víz lesz a végtermék, amely a Bükkösdi vízbe kerül. Ez eredetileg is így volt tervezve, a megadott és folyamatosan ellenőrzött paramétereknek meg kell felelni hosszú távon is. A szerelést is, vagyis a forgó korongos gépek elhelyezését is a német szakemberek végezték el rendkívül nagy precizitással, amit a műszaki ellenőr is folyamatos figyelemmel kísért és nagyon meg volt, illetve van elégedve az eddig végzett munkával. Most már lassan az itteni műveletek befejezésével elmondhatjuk, hogy nagyon jó döntés volt ez a technológia  és a kivitelezők kiválasztása is a közbeszerzési eljáráson.

De szólni kell a csatornázási munkákról is, amelyek szintén jól haladnak, annak ellenére, hogy néha kisebb fennakadások voltak, de az egyeztető megbeszélések után mindig minden a helyére került. A kivitelezőknek, (ezt már egy másik közbeszerzésen kiválasztott cég végzi) nem okozott az sem nehézséget, hogy a beruházás során, hol úgynevezett nyomóvezetéket, hol pedig gravitációs, vagyis önállóan elfolyó vezetékrendszert kell kiépíteniük, különböző átmérőjű csövekkel, illetve vezetékkel Hetvehelyen.

Azt ígérik, hogy a határidőt ők is tartják, ámbár előfordulhat vis major helyzet is, ami néhány napos kését okozhat. Abban bízunk, hogy ez nem következik be, és akkor  az eredeti ütemterv tartható, még a nyár végén megkezdődhet majd a mintegy fél évig tartó próbaüzem. Ez idő alatt folyamatosan ellenőrzik majd a teljes rendszer működését, ahol esetleg hiba jelentkezne, azt azonnal kijavítják.

Szentkatalin, Okorvölgy településeken és  Kán külterületi részén, mivel a csatornarendszer itt nem épülhetett ki, három köbméteres szennyvízfogadó tartályokat helyeznek el a házak udvarán, ahonnan szállító járművel viszik majd el a kommunális folyékony hulladékot, igen kedvező áron. A tározók elhelyezése a lakókkal történő egyeztetés után  kerül a földbe. Mintegy 120 tartályról van szó, amelyek lerakása párhuzamosan történik a hetvehelyi vezetéképítéssel.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos ez a fejlesztés a falvak életében. Összkomfortosabbá válik a település , a közvetlen lakókörnyezet, nem beszélve annak fontosságáról, hogy a  kiépülő szennyvizes infrastruktúra nem károsítja tovább a felszíni és felszín alatti vízadó rétegeket,megszűnik a korábban elfolyós rendszerű talajszennyeződés és tiszta, felszín alatti és felszín feletti élettér jön létre egyaránt. Ez az ökológiai szempontból is kiemelt, települési (konzorciumi)összefogással megvalósuló beruházás mintegy tetőpontja,koronája ennek a mikro-térségnek, hiszen mindenki számára elérhető lesz az egészséges,tiszta lakókörnyezet.