Keresés
Close this search box.

Helyből jobb – Helyi termékkel foglalkozók szakmai napja Pécsen

November 23-án rendezték meg Pécsen a  Civil Közösségek Házában a Helyből jobb! szakmai napot, mely a nagysikerű 2015-ben indított Helyi Termék Éve kezdeményezés folytatása. A rendezvényen Vida Laura az MNVH területi munkatársa is részt vett.

A világ számos pontjához hasonlóan a magyar vásárlók körében is egyre nagyobb az érdeklődés a helyben termelt, helyben készült termékek iránt. A termelői piacok és a helyi termék-védjegyek száma az elmúlt években jelentősen gyarapodott, kedveltségük is nőtt. A helyi termék bizalmi termék. A  vásárlók bíznak  azokban a termelőkben, akiket ismernek, tapasztalatból tudják, hogy a termékük megbízható. Ezt a bizalmat azonban nemcsak személyes tapasztalattal szerezhetik meg, hanem úgy is, hogy hitelt adnak a védjegynek, amely a termék eredetéről és előállításának körülményeiről informál . A minőségi helyi termékkel pedig a vásárló és a termelő is jól jár.

A minőségi helyi termékek előállításának, forgalomba jutásának lehetőségeiről  is információkat kaphattak a helyi termékekkel és értékekkel foglalkozók akik ellátogattak a  Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti  Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szervezett információs rendezvényére. A kerekasztal-beszélgetéssel záruló tájékoztató fórum kiemelt célja a szakmai ismeretek bővítése, mélyítése, illetve a felmerülő kérdések megválaszolása volt. Pécsett az adózással, értékesítési feltételekkel, védjegyhasználattal kapcsolatos információk mellett a hagyomány, érték, helyi termék összefüggéseiről is mélyebb ismeretekhez juthattak az érdeklődők.

A rendezvényen részt vett Nagy Csaba a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, aki köszöntőjében röviden bemutatta azokat a lehetőségeket, amelyek a megyei programok keretein belül helyi termékek piacra jutását segítik. Kiemelte a Kincses Baranya programot, mely a helyi értékek gyűjtését és egyfajta közös marketinget foglal magába.

A szakmai előadások során Morber –Simon Beatrix a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa a „Nemzeti Parki termék” védjegyet ismertette meg. Elmondta, hogy ez eddig 155 gazdálkodó, 527 terméke rendelkezik a védjeggyel. Felhívta a figyelmet a védjegyes termékek honlapjára is.

A kistermelő termék előállítás szabályairól, a helyi piac létesítésnek feltételeiről a NÉBIH munkatársa, Német Jánosné tartott előadás, majd a minisztériumból Szegediné Fritz Ágnes az élelmiszerek jelölését, ennek szabályait mutatta be. Az érdeklődők előadást hallhattak az adózási szabályokról. Zárásként Lantos Tamás Markóc község polgármestere, az Ormánság Alapítvány elnöke, valamint Vargáné Szabó Gabriella, Liget Község polgármestere mutatta be a helyi termék előállítás jó példáit.

A résztvevők nemcsak hallhattak a jó minőségű helyi termékekről, hanem kóstolhatták is őket, hiszen kiállítók is részt vettek az eseményen. A büféebéd keretein belül pedig a Mecsek ökocsali portékáit ízlelhették.

 

 

20161123_091800 20161123_122129

 

20161123_091748