Keresés
Close this search box.

Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása

Magyarország Kormánya felhívása a vállalkozásindítással, vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatásokat végző vállalkozások, nonprofit és egyéb, nem nyereségérdekelt szervezetek részére a fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítése érdekében:

A Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a 15-25 év közötti fiatalok munkanélküliségének csökkentését, a foglalkoztatási lehetőségeik bővülését a vállalkozóvá válást és az induló vállalkozások fejlesztését szolgáló intézkedések révén.

A cél elérését a Kormány a vállalkozásindítással, vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos

szolgáltatásokat, az elmúlt 3 évben tevékenységi körben végző vállalkozások, nonprofit és egyéb, nem nyereségérdekelt szervezetek és a vállalkozói szemléletű 18-25 év közötti fiatalok közötti együttműködéssel tervezi megvalósítani, a felhívásban foglalt feltételek mentén.

A felhívás feltételeinek megfelelő legjobb projekteket 93 millió Ft – 306,9 millió Ft közötti,

vissza nem térítendő támogatásban részesíti.

A program célcsoportja a 18-25 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező, új mikro-vállalkozást indítani tervező természetes személyek.

A konstrukció mindenekelőtt azokat a fiatalokat célozza, akik vállalkozás indításához ötlettel, reális elképzeléssel, vállalkozói attitűddel rendelkeznek. Feltétel, hogy az egyén az Ifjúsági Garancia Program regisztrált alanya legyen, tehát olyan fiatal, aki a programba történő bevonáskor a munkaügyi szervezetnél álláskereső, vagy olyan fiatal, aki sem oktatásban sem képzésben nem vesz részt és nem is dolgozik.

A program keretében tervezett fő tevékenységek két komponens mentén valósulnak meg. A most megnyíló első komponens keretében (melynek keretösszege 1,1 milliárd Ft, támogatási intenzitása pedig 100%) kerül sor az üzleti készségfejlesztésben tapasztalt és megfelelő referenciákkal rendelkező szolgáltató, képző, mentoráló szervezet(ek) kiválasztására, a támogató háttér kialakítására és a program teljes futamideje alatt történő folyamatos működtetésére. A potenciális fiatal vállalkozók az első komponens keretében nyújtott képzési programok teljesítésével kaphatják meg a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciákat, megszerezhetik az alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezéssel, gazdálkodással és irányítással kapcsolatos ismereteket, megismerhetik a vállalkozási formák típusait, képessé válhatnak előkészíteni önfoglalkoztatóvá vagy vállalkozóvá válásuk lépéseit. A támogató szolgáltatásokon keresztül segítséget kapnak üzleti tervük összeállításához, illetve az indítási időszakban tanácsadás és mentorálás keretében kiemelt segítséget kapnak a jogszerű működéshez, az adótudatos vállalkozói magatartás kialakításához.

További információk, pályázati felhívás és projekt adatlap elérhető a http://palyazat.gov.hu/doc/4386 címen.